Om ramslök – och pesto

allium-ursinum-846496_1920

När jag besökte Skottland och såg de skogsklädda kullarna på Isle of Mull blev jag grön ut i fingerspetsarna av avundsjuka. Föremålet för avundsjukan var fälten av ramslök. I min trädgård fanns då en ömt vårdad planta. Medan jag var utslagen av häpnad över att mängden ramslök, plockade min dotter en stor påse full med de vitlöksdoftande bladen. Senare på kvällen lagade hon en underbar pesto som vi åt med pasta och grillad ost. Själv stack jag ner fingrarna i myllan och grävde upp några pyttesmå lökar som fick följa med hem. (Undrar förresten var jag grävde ner dem).

I år har jag min ramslöksodling utökats med två plantor, inhandlade i vår egen lokala Agrimarket. Och i fjol fick jag en planta i plantbyte. Men vägen är lång innan det bjuds på ramslökspesto i Rosendalen och fält av ramslök lär jag få se i månen efter. Och i väntan på det lagar jag pesto på allt möjligt annat grönt.

Pesto lagas traditionellt av basilika, olivolja, parmesanost, pinjefrön och vitlök. Men med pesto gäller ”man tager vad man haver” eller kanske ”man tager det som växer”. Som huvudingrediens passar nässlor, kirskål, persilja, libsticka, selleri eller något annat grönt. Istället för de dyra pinjefröna kan man använda solrosfrön, pumpafrön och istället för utländsk parmesan kan man gärna använda en torr inhemsk ost. Ja, och istället för utländsk olivolja använder jag gärna inhemsk rypsolja. Och peston slår jag på pastan eller breder på smörgåsen. Gott grönt fullt av hälsa!

Odla ramslök: Ramslök ären gammal klosterväxt som växer vild i lundar. Den bör vara härdig, även längre norrut Finland, så egentligen är det lustigt att det inte finns mer av den. Som namnet säger är det en lökväxt som sprider sig långsamt. Plantera lökarna i väldränad kalkrik jord på skuggig eller halvskuggig plats.

Annons